Çadır Seçimi Nasıl Yapılır ?

Çadır Seçimi Nasıl Yapılır?

 

Doğa sporlarına meraklı, doğayı seven hemen herkes kamp yapmaktan çok zevk alır. Özellikle av sezonu açılışlarında avcılarımızın çoğu bıldırcın ve üveyik avları için gittikleri bölgeler de dostlarıyla kamp yapmayı tercih ederler. Tabi bunun yanında şehrin gürültüsünden kurtulmak için birkaç günlük de olsa kamp yapma planlarınız olabilir.

Kamp denince ilk akla gelen kamp malzemesi çadırdır. Kamp yaparken, kullanacağınız tüm kamp malzemelerinin yanında, rahat bir konaklama için özellikle barınacağınız çadırların seçimi oldukça önemlidir. Doğa koşullarına, mevsim şartlarına, kullanacak kişi sayısına ve tercihlerinize göre üretilen çok sayıda kamp çadırı modeli bulunmaktadır. Tabi bu kadar çok seçeneğin bulunduğu bir üründe doğal olarak; "hangi kamp çadırını almalıyım?” sorusu akla ilk gelen sorudur.

Çadır almaya karar verdiğinizde ilk belirlemeniz gereken şey, kullanım alanınız ve ihtiyaçlarınız olmalı. Çadırı hangi mevsimlerde kullanacaksınız? Bu çadırla ne tür bir kamp planlıyorsunuz? Hangi yükseklikte kullanacaksınız? Çadırda kaç kişi kalmayı planlıyorsunuz? Gibi sorular, çadır seçiminizi belirleyecek önemli sorulardır. Her koşula uygun tek çadır düşüncesi maalesef doğru bir yaklaşım değildir. Seçiminizi belirleyecek diğer etkenlerden bazıları da; kalite, ağırlık, pratiklik ve fiyat olabilir. En pahalısı en iyisidir düşüncesiyle, aslında hiç ihtiyacınız olmayan bir çadır alabileceğiniz gibi, işlevsiz, temel ihtiyaçlarınızı dahi karşılayamayan bir çadır sahibi olabilirsiniz. Yapılan faaliyete ve amaca yönelik olarak, fonksiyonel çadırlar tercih edilmelidir. Hafif, kompakt ve bilinçli çadır seçimi önemlidir.

Çadırı Hangi Mevsimde Kullanacaksınız?

Kamp çadırı seçimi yaparken 3 mevsim, 4 mevsim, 5 mevsim (ekspedisyon çadırları) gibi ayrımlar olduğunu fark edeceksiniz. İsimlerinden de anlaşılacağı gibi bu ifadeler çadırların kullanılabileceği mevsim koşullarını belirtmek için kullanılırlar.

3 Mevsim Çadırlar :İlkbahar, yaz ve sonbahar aylarında kullanılabilen 3 mevsim çadırlar; hem nispeten uygun fiyatları ve hafif yapılarıyla, hem de temel ihtiyaçları karşılamaları ve mevsim normallerinde yağan yağmura karşı başarılı korumaları bakımından en uygun seçim olabilirler. Genellikle 3 mevsim çadırların suya karşı dayanımları 2000 ile 3000 mm/cm3dır. 3 mevsim çadırlar tek ve çift (iç+dış) tenteli özelliklerde tercih edilebilirler. Çift tenteli (katmanlı) çadırlarda, sıcaklığın yüksek olduğu durumlarda dış tente çıkarılarak kullanılabilir. Genelde fiberglas çadır polleri kullanılsa da, alüminyum pol kullanan üreticiler de mevcuttur.

4 Mevsim Çadırlar: Soğuk ve karlı bir bölgede kamp yapmayı düşünüyorsanız 4 mevsim çadır seçmek daha doğru bir seçim olacaktır. Bu çadırlarda kullanılan kumaşlar, poller ve diğer malzemeler zorlu koşullar düşünülerek üretilmiştir. Aşırı rüzgar, yağmur ve karda güvenle barınabileceğiniz sağlam malzemelerden yapılırlar.

5 Mevsim (Ekspedisyon) Çadırlar: 4 mevsim çadırlara ek olarak, özel tasarımlarıyla yüksek irtifa dağcılığında kullanılan çok güçlü çadırlardır. Ekstrem koşullarda konaklamaya elverişli olarak üretilmişlerdir. Bu tip çadırlarda yükseklik fazla değildir ve daha fazla pol vardır. Dayanıklı poller, özel kalın kumaşları ve kar etekleri nedeniyle genelde diğer çadırlara göre daha ağırdırlar. Ağır hava koşullarına, en sert rüzgarlara karşı oldukça dirençli, kar yüküne dayanabilecek ve sağanak yağmurlarda su geçirmeden güvenle kullanılabilirler.

 

Şekillerine Göre Çadırlar:

Çadırlar genel olarak şekillerine göre Üçgen, Dome (Kubbe) ve Tünel olmak üzere 3 çeşitte sınıflandırılmaktadırlar.

Üçgen Çadırlar:Günümüzde artık çok fazla tercih edilmeyen çadır modelidir. Adından da anlaşılacağı gibi üçgen bir yapıya sahiptir ve şeklinden dolayı rüzgara karşı direnci daha azdır. Tasarımları gereği ağırlıkları daha fazla ve kurulumları diğer çadırlara göre çok daha zordur.

Kubbe (Dome) Çadırlar: Sunduğu geniş iç hacim, ergonomik yapısı ve dayanıklılıklarıyla en çok kullanılan çadır şeklidir. Tasarımları gereği hem çok hafif, hem de kurulumları pratik çadırlardır. Basit modellerinde çadırın tepesinde kesişen iki esnek pol bulunur. Daha gelişmiş modellerde pol sayısı fazlalaşır, poller daha fazla noktada kesişir ve çadırın mukavemeti de artar. Giriş çıkışları rahattır ve kapı bölümlerinde fazla eşyalarınızı koyabileceğiniz bagaj bölümleri de olmaktadır.

Tünel Çadırlar: Tasarımları gereği, rüzgar yönüne dikkat edilerek kurulduğunda sert hava koşullarına çok dayanıklı çadırlardır. Özellikle zorlu koşullarda barınma ihtiyacı için profesyonel dağcılar tarafından tercih edilen bir çadır türüdür. Tünel çadırlar genellikle tek kişiliktir ve iç hacimleri oldukça kısıtlıdır.

Dikkat Edilmesi Gereken Özellikler:

Çadırda Kaç Kişi Kalacak ?

Çadır seçimi yaparken mutlaka çadırı paylaşacağınız kişi sayısını da göz önünde bulundurmanız gerekiyor, ancak unutulmamalı ki çadırlarda kişi sayısı arttıkça, çadırın ebatı ve ağırlığı da artmaktadır. Yani aracınızda veya kamp çantanızda kaplayacağı alan ve sırtınızda taşımanız gerekecek ağırlığın artması anlamına geliyor. Seçmeyi düşündüğünüz çadırda bagaj bölümü yoksa, belirlediğiniz kişi sayısına +1 kişi şeklinde bir seçim yapmanız daha uygun olabilir. Çünkü kamp alanında kullandığınız malzemeleri de çadırınızın içine almanız gerekecektir.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli noktada çok büyük çadır seçmemek, bu tür çadırları kurarken yeterli ve uygun alan bulmakta zorlanabilirsiniz. Ayrıca çok büyük çadırlar rüzgarlı havalarda size sorun yaşatabilir.

Her iki kişilik çadırın aynı büyüklükte olmadığını bilmenizde de fayda var. İki kişilik dar, basık çadırlar olduğu gibi, iki kişilik, ferah çadırlar da olabilmektedir.

Ağırlık ve Hacim:

Kamp yapacağınız yere aracınızla gidecekseniz ağırlık ve hacim sizin için çok önemli görünmese de, yine de aracınızın bagaj kısmında daha az yer kaplaması bakımından dikkate almanız gerekebilir. Özellikle uzun yürüyüşler yada tırmanış yaptıktan sonra kamp yapacaksanız olabildiğince hacmi küçük ve hafif bir çadır tercih etmeniz uygun olacaktır. Tabi burada unutulmaması gereken, hafif ve daha küçük hacimli ürünler daha pahalı olacaktır.

Çadır Polleri:

Alüminyum malzemeden yapılmış poller kış aylarında ve fırtınalı sert havalarda daha yüksek güç ve dayanıklılık sağlar. Fiber malzemeden yapılmış poller ise soğuk ve sert havalarda mukavemetlerini kaybeder ve kırılgan bir yapıya bürünürler. Çadır seçimi yaparken pollerin alüminyum malzemeden yapılmış olmasına dikkat edin. Tabi yaz aylarında kamp yapacaksanız fiberglas poller de işinizi görecektir.

Havalandırma:

Kamp esnasında çadırın havalandırması çok önemlidir. Yeteri kadar havalandırılmayan çadırda içten ıslanma meydana gelecektir. Havalandırma pencereleri olan çadırlarda içten ıslanma probleminin önüne geçmek daha kolaydır. Kış aylarında dahi kamp yaparken bu pencereleri açarak çadır içi hava sirkülasyonunu sağlayabilir ve temiz havada daha rahat uyuyabilirsiniz.

Kapı Sayısı:

Çadırlar tek kapılı veya çift kapılı olabilir. Çift kapılı bir çadır seçmeniz size her zaman kolaylıklar sağlayacaktır.

Bagaj Bölümü:

Çadırın iç hacminin tamamen size kalmasını sağlar. Çadırların önünde veya her iki tarafında bulunabilir. Bu alanlar Kamp malzemelerinizi korumaya, kötü havalarda yemek yapmanıza ve kamp botlarınızı çıkarmanıza olanak sağlar.

Çadır İçi Cepler: Çadırınızın iç bölümünde özellikle kenarlarda bulunurlar. Ceplerden ne kadar çok olursa eşya ve malzemelerinizi o kadar rahat organize edebilirsiniz.

Taban malzemesi
Çadır seçimi yapılırken gözden kaçırılan fakat kullanmaya başlayınca önemi ortaya çıkan taban malzemesinin yeteri kadar dayanıklı, su geçirmez ve fazlaca kalın, ağır olmamasına dikkat etmelisiniz.

 


Hatırlatmalar:

  • Çadırı hangi mevsim kullanacağımıza dikkat etmeliyiz.
  • Kamp yapacağımız alana yürüyerek ulaşacaksak çadırın ağırlığı ve hacmine dikkat etmeliyiz.
  • Çadır seçimi yaparken, çadırı kaç kişi kullanacağımızı dikkate almalıyız.
  • Çadırımızın havalandırma özellikleri önemli.
  • Çift girişi olan çadırların kullanımı daha kolaydır.
  • Çadır zemin malzemesi kaliteli olmalı.
  • Çadır içindeki cepler kullanımda kolaylık sağlar.
  • Bagaj kısmı olan çadırlar çok daha kullanışlıdır.
  • Çadır kapılarında sineklik mutlaka olmalıdır.
  • Alüminyum poller daha dayanıklıdır.
  • Çadır içerisinde kesinlikle ateş yakmayın, çadır kumaşları oldukça yanıcı malzemeden üretilmişlerdir.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.