Hangi Olta Makinesi? Shimano - Okuma - Spro - DFT ?

07-05-2022 11:02
Hangi Olta Makinesi? Shimano - Okuma - Spro - DFT ?

Bir Japon markası Shimano, balıkçılıkta akla ilk gelen markalardan biridir. Ve özellikle olta makinesi konusunda çok başarılıdır. Zira dişli üretiminde uzman bir markadır. Olta makineleri de tüm gücünü bu dişlilerden aldığına göre Shimano markasının olta makinesi üretiminde başarılı olması kaçınılmazdır.

Surf makinalarda uzun kafaya düzgün ve sıralı sarım için worm-shaft (solucan ya da sonsuz dişli kullanılır, buna Shimano Aero-Wrap diyor) denilen parçaya ihtiyaç vardır. Bu parça oldukça önemlidir. Eğer sisteme düzgün oturtmazsa kilitlenmelere yol açabilecek bir parçadır. Teknolojik imkânlar arttıkça olta makineleri da özelleşiyor. Bu sebeple makine maliyetleri yükseliyor. Shimano son zamanlarda Slow-ossilation II ile daha sık sarım yapan makineler üretiyor. Bu sarım teknolojisini Super Aero Technium, KisuKisu modelinin ülkemizde satışı yok) gibi üst seviye makinelerinde kullanıyor.

Shimano’nun ülkemizde satılan en üst sınıf surf makinesi Areo Technium modelidir. Ancak fiyatı oldukça yüksektir. Bu modelin yanında Super Areo Fligen, Ultegra modelleri de üst sınıf makinelerdir. Shimano’nun orta sınıf sayılabilecek kıyı avcılığına uygun makine modelleri arasında öne çıkanlar Speedcast XBS serisiAerlex ve Beastmaster’dır.  Shimano’nun alt sınıf makineleri arasında öne çıkan Alivio, Hyperloop gibi modelleri sayabiliriz. Bunların 5000 lik ve üzeri kafaya sahip olanları, ilk başlayanlar için fiyat/performans olarak iyi bir tercih olabilir.

Balıkçılıkta aklımıza ilk gelen iki markanın dışında oldukça iyi makineler üreten başka markalar da vardır. Üstelik bu markalar fiyat konusunda da oldukça uygundur.

Japon Okuma markası ülkemizde en fazla tercih edilen markalardan biridir. Bunun birinci sebebi uygun fiyatlı sağlam makineler üretmesi, diğeri ise makinaları için ömür boyu garanti sunmasıdır. Okuma Surf 8K, Bluehawk, Trio rex ve Distance Surf modelleri surf balıkçılık için uygun modellerdir. Raw ve Salina serileri ise Okuma’nın  en güçlü makineleri olmakla birlikte daha çok tekne balıkçılığına uygundur. Her ne kadar surf avcılığa uygun makaraya sahip olmasa da, bu iki model  kıyıdan da kullanılabilir.  Okuma Boxter modeli çok sağlam olmasa da ucuz fiyatı ile acemilere uygun bir modeldir. Hedefinizde büyük balık yakalamak varsa veya uzun yıllar kullanayım diyorsanız Boxter’i tavsiye etmiyoruz.

Spro markası yaygın olarak kullanılmasa da kaliteli, sağlam ürünler sunuyor. Surf avcılıkta Modena Feeder, Salerno, Lc Power, Super Long Cast pro ve İncognito modelleri fiyat performans açısından başarılıdır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.